ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ , ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο όρος Πλαστικό είναι κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών Κύριο συστατικό παρασκευής τους είναι οι συνθετικές ρητίνες που διακρίνονται σε "εποξειδικές" και "ακρυλικές".Υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους πλαστικών, ωστόσο μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες.
Τα θερμοπλαστικά είναι πολυμερή που αποκτούν μεγαλύτερη πλαστικότητα, δηλαδή ευκολία στο να παραμορφωθούν και να αποκτήσουν το σχήμα που επιθυμούμε, κάθε φορά που θερμαίνονται. Στα θερμοσκληρυνόμενα κατά την πρώτη θέρμανση και ανάμιξη των συστατικών τους προκαλείται πολυμερισμός και σκλήρυνση κατά τρόπο μη αντιστρεπτό. Δηλαδή τα θερμοσκληρυνόμενα μετά την πήξη τους δεν δύνανται να μορφοποιηθούν περαιτέρω[1]. Το πλαστικό, όπως και τα περισσότερα συνθετικά πολυμερή, είναι ένα μακρύ γραμμικό μόριο που αποτελείται από επαναλαμβανόμενες υπομονάδες, τα λεγόμενα μονομερή. Αυτά μπορεί να είναι είτε ίδια μεταξύ τους είτε συνδυασμοί δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών μορίων. Για την παραγωγή του πλαστικού χρειάζεται μια χημική αντίδραση κατά τη διάρκεια της οποίας τα μονομερή ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια αλυσίδα, δηλαδή ένα πολυμερές μόριο. Το γνωστό μας πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες, αποτελείται από μονομερή αιθυλενίου, ένωση που στη φύση τη βρίσκουμε στα ώριμα φρούτα.
Τι συμβαίνει όμως με τα πλαστικά? Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες οικιακά είδη. Το BPA έχει ιδαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι εκείνο που χρησιμοποιείτε για να ενισχυσει μερικά πλαστικά και τους οφθαλμικούς αστέρες και βρίσκεται σχεδόν στα πάντα, από τα μπουκάλια μωρών μέχρι την εσωτερική επένδυση σε κονσέρβες, ενώ οι φθαλικοί εστέρες βρίσκονται στα παιδικά παιχνίδια καθώς επίσης και στις κουρτίνες μπάνιου από βινύλιο. Μπαίνουν στο σώμα μας μέσω των τροφίμων, του νερού και της σκόνης που καταναλώνουμε, ή απορροφώνται απλά μέσω του δέρματός μας.Το BPA και οι φθαλικοί εστέρες διασπούν το ενδοκρινικό σύστημα, μιμούμενοι τις ορμόνες. Το οιστρογόνο και άλλες ορμόνες σε σχετικά μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες αλλαγές. Έτσι οι ερευνητές ανησυχούν ότι το BPA και οι φθαλικοί εστέρες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, ειδικά στα μικρά παιδιά. Για να περιορίσουμε την έκθεσή μας, πρέπει να αποφεύγουμε τα πλαστικά μπουκάλια, τα μπιμπερό και τα παιχνίδια που περιέχουν πλαστικό με νούμερο 3 ή 7, που συχνά περιέχουν BPA ή phthalates, καθώς και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ειδικά όσα έχουν όξινο περιεχόμενο όπως οι ντομάτες. Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε το πλαστικό στα μικροκύματα. Όσο παλιώνει το πλαστικό ή εκτίθεται σε θερμότητα ή πίεση, μπορεί να αποδεσμεύσει ίχνη από τα συστατικά του.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παράγονται περίπου 60.000 τόνοι πλαστικής ύλης που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο σακούλες μιας χρήσεως για τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Το κόστος υπολογίζεται σε 300.000.000 ευρώ περίπου και ισοδυναμεί με το 0,3% του ετήσιου τζίρου του κλάδου. Επίσης στη χώρα μας καταναλώνουμε ετησίως 400.000.000 πλαστικά μπουκάλια για αναψυκτικά και άλλα 400.000.000 για εμφιαλωμένο νερό.
Το συνολικό τους βάρος υπολογίζεται σε 40.000 τόνους, ενώ κάθε χρόνο περίπου 30.000 τόνοι πλαστικό από σακούλες των σούπερ μάρκετ καταλήγουν στις χωματερές ή ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Για να φτιαχτούν αυτές οι πλαστικές σακούλες χρειάζονται 27.000 τόνοι πλαστικό. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 4% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών, ενώ ένα επιπλέον 3 έως 4% χρησιμοποιείται για να παραχθεί η απαιτούμενη για την κατασκευή των πλαστικών ενέργεια.
Η κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, η χρήση της 15 λεπτά και ο χρόνος διάσπασής της από 10 έως 50 χρόνια, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Τόσο η παραγωγή όσο και η χρήση των πλαστικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για παράδειγμα σχεδόν 57% των σκουπιδιών στις παραλίες είναι διαφόρων ειδών πλαστικά.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από 1.000.000 πουλιά βρίσκουν το θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των πλαστικών, ενώ 10.000 ψάρια πεθαίνουν στη Μεσόγειο εξαιτίας των πλαστικών και άλλων μικροαντικειμένων που καταλήγουν στη θάλασσα. Όσο λοιπόν θα συνεχίζει να εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο πιο πολύ θα διευκολύνει τις ζωές των ανθρώπων αλλά θα προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
Συντάκτης άρθρου: Μύρινα Παπανικολάου
ΠΗΓΕΣ
1. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
2. http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=31942
3. http://www.anakyklosi.com.gr/site.php?&file=pages.xml&catid=71
4. http://www.recycle.com.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=28