17/12/10

ΤΕΧΝΗΤΑ ΜΕΛΗ


"... τα τεχνητά μέλη μπορούν να ελεγχθούν με τη σκέψη και επιτρέπουν στον ασθενή να αισθάνεται το χέρι του, τη ζέστη ή μια χειραψία. Μία δημιουργία νεύρων επιτρέπει την αποστολή σημάτων στο ρομποτικό χέρι μέσω ηλεκτροδίων που αποκρίνονται στις ωθήσεις του εγκεφάλου του"


Τεχνητά μέλη από τη βιονική εποχή. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνητών μελών λένε πως βρισκόμαστε στην αρχή της βιονικής εποχής. Χέρια και πόδια που μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με αληθινά, δέρμα που «αισθάνεται» την πίεση και μέλη που σε λίγο δεν θα χρειάζεται να φοριούνται κάθε μέρα, αλλά θα είναι μονίμως τοποθετημένα, δοκιμάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια με ορατή την ημερομηνία της χρήσης τους. 
Μεγάλο μέρος των ερευνών χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, επειδή εκατοντάδες στρατιώτες έχουν χάσει άνω ή κάτω άκρα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Παράδειγμα ο Μάικ ΜακΝότον, που πάτησε νάρκη στο Αφγανιστάν κι έχασε το πόδι του. Σήμερα όχι μόνο περπατά κανονικά, αλλά μπορεί να προπονεί ποδοσφαιρική ομάδα, φορώντας ένα τεχνητό μέλος με υδραυλικό γόνατο, που λειτουργεί με υπολογιστή. Το γόνατο υπολογίζει και προσαρμόζει κάθε του βήμα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο διαβήτης είναι μία ακόμη αιτία αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται ένα τεχνητό μέλος. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στις σχετικές έρευνες, ενώ η ΝΑSΑ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος που αναγνωρίζει την άσκηση της πίεσης. Εδώ και δεκαετίες, τα τεχνητά μέλη ελάχιστα είχαν αλλάξει από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Σήμερα, συνθετικά άκρα που προβλέπουν τις κινήσεις του χρήστη και μοιάζουν αληθινά αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν μεγαλύτερη δύναμη κι ευελιξία στο χρήστη και τεχνητό δέρμα ευαίσθητο στην αφή. 
Οι ερευνητές ετοιμάζουν μέλη που γίνονται ένα με το σώμα, συνεργάζονται άριστα με τα οστά, τους ιστούς και το νευρικό σύστημα, κι ελέγχονται από τον εγκέφαλο. Σε λίγο καιρό, οι χρήστες πρόσθετων μελών θα είναι πιο γρήγοροι και δυνατοί απ΄ ό,τι οι αρτιμελείς. Η αισιοδοξία των ειδικών πηγάζει από τη βελτίωση της τεχνολογίας. Χάρη σε μικρότερα και καλύτερα συστατικά στοιχεία, οι ειδικοί μπορούν να προσθέσουν περισσότερα εξαρτήματα σε ένα μέλος. Το «ευφυές» πόδι του ΜακΝότον κοστίζει 22.000 ευρώ. 


Το λογισμικό που χρησιμοποιεί μαθαίνει το βηματισμό του κατόχου του και προσαρμόζεται σε ανώμαλο έδαφος. Αυτά τα τεχνητά πόδια συνδυάζουν υδραυλικά και μηχανικά στοιχεία, μειώνοντας σημαντικά την ενέργεια που χρειάζεται κάποιος για να τα κινήσει, με αποτέλεσμα να κουράζεται ελάχιστα. Ο σχεδιασμός τους είναι δύσκολη υπόθεση. Οι μύες στα πόδια και στους αστραγάλους συνεχώς προσθέτουν ή μετριάζουν δυνάμεις όσο χρειάζεται στην κίνηση, ενώ η ελαστικότητα των τενόντων μας βοηθά να περπατάμε χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια. Όμως, όσοι έχουν χάσει ένα από τα κάτω άκρα τους «περπατούν πιο αργά, χρησιμοποιούν περισσότερη μεταβολική ενέργεια και είναι πιο ασταθείς, ακόμα και σε επίπεδη επιφάνεια», εξηγεί ο Χιου Χερ, διευθυντής της Βιομηχανοτρονικής Ομάδας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει χάσει και τα δύο του πόδια. Το πόδι ελέγχεται από δύο μικροεπεξεργαστές κι έξι αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν τη θέση του αστραγάλου και τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω του. Παρ’ όλα αυτά ο ακρωτηριασμός επιβάλλεται για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. 

Στις ηλικίες 55 εως 75 ετών και ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμών έχει ως κύρια αιτία του το σακχαρώδη διαβήτη. Ένας στους 3 ακρωτηριασμούς αφορά γυναίκα. Περίπου το 75% αφορά τα κάτω άκρα με την αναλογία αριστερού- δεξιού να είναι στα ίδια επίπεδα. Η απώλεια ενός μέλους του σώματος όπως τα άκρα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η μυϊκή μάζα που χάνεται μετεγχειρητικά, κάθε μέρα, είναι σχεδόν 5%, χρειάζεται δε, σχεδόν πενταπλάσιος χρόνος για να αποκατασταθεί. Εάν ο ασθενής λοιπόν, παραμένει στο κρεβάτι μετά το χειρουργείο για 10 έως 14 ημέρες χωρίς να κινηθεί, θα χρειασθεί τουλάχιστον 60 ημέρες εντατικών ασκήσεων για να επανακτήσει την απολεσθείσα μυϊκή μάζα. Οι σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης απαιτούν την άμεση ορθοστάτηση και βάδιση του ασθενούς με την βοήθεια του Ορθοπροθετικού. Όσο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η τεχνολογία τόσο πιο πολύ θα διευκολύνει και θα σώζει ζωές αμέτρητων ανθρώπων.

Συντάκτρια άρθρου: Μύρινα Παπανικολάου

ΠΗΓΕΣ :http://www.orthoanalysis.gr/workshop/ergastiriakos-tomeas/prothesis/141-prothesis.html    
            http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/109932

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΤΕ. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΕΤΑΣ